Neem contact met ons op
Whatsapp ons Bel ons Mail ons Start route

Tip over
Prinsjesdag: wat betekent de Miljoenennota voor woningzoekers en woningbezitters?

Wat betekent de Miljoenennota voor woningzoekers en woningbezitters? Naar aanleiding van de plannen die gepresenteerd zijn op Prinsjesdag, hebben wij de belangrijkste plannen uit de Miljoenennota op een rijtje gezet voor woningbezitters of voor als je van plan bent een huis te (ver)kopen.

1. Belastingvrij schenken

Het bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken voor de koop van een woning gaat in 2023 omlaag. Dit jaar is dat nog €106.671,- maar vanaf volgend jaar wordt dat €27.231,-. In 2024 zal deze regeling helemaal eindigen.

2. Startersvrijstelling

De startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting gaat omhoog. De maximale koopsom wordt in 2023 verhoogd naar €440.000,-. De voorwaarden blijven hetzelfde. Je moet jonger zijn dan 35 jaar, de woning zelf gaan bewonen en niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze regeling.

3. Overdrachtsbelasting voor beleggers

Als je een woning koopt, waar je niet zelf in gaat wonen, betaal je volgend jaar meer overdrachtsbelasting. Nu betalen investeerders nog 8% overdrachtsbelasting, volgend jaar wordt dat 10.4%. Dit is bedoeld om het beleggen in huizen te ontmoedigen.

4. Energiekosten

Het kabinet stelt een prijsplafond in voor de energieprijzen. Wanneer je een gemiddeld verbruik aan stroom en gas hebt, dan wordt je energierekening niet hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief.

5. Isolatie woningen

Door goede isolatie van woningen kan veel energie bespaard worden. Door het versnellen van het Nationaal Isolatieprogramma komt hier in 2023 en 2024 in totaal €300 miljoen extra voor beschikbaar. Dit geld kunnen gemeenten gebruiken voor het ondersteunen van bewoners en worden de budgetten voor isolatiesubsidies verhoogd.

6. Huurtoeslag

De huurtoeslag gaat in 2023 omhoog als extra compensatie voor de inflatie. De huurtoeslag stijgt met ongeveer €200,- per jaar. Of je huurtoeslag krijgt, is afhankelijk van je inkomen, vermogen, hoogte van de huur en de gezinssamenstelling.

Vragen over deze tip?

Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Kom in contact